Poznaj drzewa, z których pozyskujemy oliwę w Corleone

Odpowiednie drzewa gwarantują smaczne i zdrowe owoce. Gatunki drzew oliwnych, z których uzyskujemy oliwę extra vergine w Corleone to: Noccellara del Belice, Giarraffa i Biancolilla.

 

Drzewo oliwne Nocellara del Belice

Drzewo oliwne Nocellara del Belice

Jedna z najbardziej cenionych odmian sycylijskich. W 1998 roku uzyskała certyfikat DOP (chroniona nazwa pochodzenia).

Powszechnie występuje od wielu stuleci na terytorium Sycylii. Odmiana ta doskonale nadaje się zarówno do produkcji oliwy z pierwszego tłoczenia, jak i do spożycia stołowego.

Oliwa otrzymywana z tłoczenia tych oliwek ma zazwyczaj kolor od żółtego do intensywnie zielonego o bardzo niskiej kwasowość, która jest stale utrzymywana na poziomie poniżej 0,5%. Zawartość polifenoli jest wysoka, dlatego spożywanie tego oleju sprzyja zmniejszeniu ryzyka chorób układu krążenia, a zatem obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Olej otrzymany z oliwek Noccellara del Belice wyróżnia się intensywnym smakiem nut migdałów, zielonego pomidora, ściętej trawy oraz oleju karczochowego z pierwszego tłoczenia i czasem aromatycznych ziół.

Oliwa z oliwek z Corleone

Drzewo oliwne Giarraffa

Oliwa z oliwek z gatunku drzew oliwnych Giarraffa zwykle daje lekki posmak owoców i warzyw typowych dla wyspy Sycylia, w której wyczuwalne są migdały, karczochy i liście pomidora. Smak jest słodki, z lekką obecnością nutki goryczy.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Giarraffa jest doskonała do różnorakich przystawek i do bezpośredniego zastosowania w kuchni. Z odżywczego punktu widzenia, oliwa ta jest bardzo bogata w przeciwutleniacze i witaminy .

Mięsiste zielone oliwki stołowe są bardzo chrupiące, natomiast dojrzałe czarne oliwki poddawane są procesom w solance lub są suszone według rygorystycznych zasad z solą morską.

Ekologiczna oliwa z Włoch
Oliwa i drzewo oliwne Giarraffa
Drzewo oliwne Biancolilla

Drzewo oliwne Biancolilla

Poprzez tłoczenie oliwek tej odmiany, uzyskuje się oliwę zawierającą wiele typowych smaków sycylijskiej kuchni: od lekko korzennej po owocową. Wyczuwalny jest posmak migdałów, pomidorów, świeżej trawy i zielonych oliwek. Przy tłoczeniu nabiera refleksów w odcieniu zieleni, przeplatających się ze słomkowatym kolorem dojrzałych zbóż.

Biancolilla jest często wykorzystywana zarówno do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości , jak i w mieszankach, w celu zharmonizowania smaku innych odmian oliwy.

W kuchni olej odmiany Biancolilla doskonale nadaje się do przyprawiania dań rybnych lub warzywnych, a także do przyrządzania deserów. Skutecznie zastępuje masło lub olej z nasion.