1. Świeżość: Oliwa extravergine powinna pachnieć świeżością, przypominającą zapach świeżo zebranych zieleni, np. zielonych jabłek, zielonej trawy lub świeżo przetartych ziół.2. Owocowość: W dobrym oliwie extravergine można wyczuć subtelne nuty owocowe, takie jak...
Oliwa z Corleone Blog
Co warto wiedzieć o oliwie z oliwek?
Dowiedz się więcej o naszej oryginalnej włoskiej oliwie z oliwek. Zobacz jak pozyskujemy oryginalną oliwę z oliwek tłoczoną na zimno na Sycylii. Poznaj zdrowotne właściwości oliwy z pierwszego tłoczenia.
Wpisy na blogu:
Zastosowanie oliwy z oliwek
Już od czasów starożytnych oliwa z oliwek stanowiła jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych zarówno w czasie przygotowywania posiłków, w pielęgnacji, jak również jako jedna z substancji leczniczych. Oliwa z oliwek pozwala na szerokie spektrum zastosowań,...
Drzewko oliwne i oliwki w literaturze
Drzewko oliwne nieodłącznie kojarzy się z kulturą krajów śródziemnomorskich. Jest uważane za święte, będące źródłem błogosławieństwa i symbolem pokoju. Mojżesz powiedział Izraelitom, że Kanaan to „ziemia drzewa oliwek” Pwt 18,8. Drzewo oliwne pojawia się w Biblii...
Czym się różni tłoczenie oliwy od ekstrakcji na zimno?
Tradycyjny sposób produkcji oliwy W tradycyjnych sposobach produkcji (nadal bardzo powszechnych) używa się pras i zgniataczy i taki sposób pozyskania oliwy nazywamy tłoczeniem. Masę rozkłada się cienkimi warstwami na tarczach filtracyjnych (z włókien syntetycznych lub...
Charakterystyka oliwy extra vergine z pierwszego tłoczenia
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Quality Evo Oil (skrót od Extra Virgin Olive Oil) musi charakteryzować się trzema głównymi atrybutami: Owocowy, Amaro (gorzki) i Pikantny. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia jest uzyskiwana z tłoczenia oliwek...
Oliwa z oliwek – źródło przeciwutleniaczy
Czym są przeciwutleniacze? Oliwa z oliwek – źródło przeciwutleniaczy Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to grupa substancji aktywnych, które wykazują właściwości przeciwutleniające, czyli zatrzymują albo spowalniają procesy utleniania. Zwykła oliwa z oliwek jest...
Oliwa z oliwek – śródziemnomorski eliksir długowieczności i dobrego zdrowia
O wiecznie zielonym drzewie oliwnym mowa jest w najstarszych mitach i legendach. Urok gajów oliwnych opisywany jest w Starym Testamencie. Zwiastunem końca potopu była powracająca do arki Noego gołębica z gałązką oliwną w dziobie. Po dziś dzień gałązka oliwna...
Jaka jest różnica między olejem evo a oliwą z oliwek?
Pytanie, które nasi klienci zadają nam bardzo często, brzmi: jaka jest różnica między oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia a oliwą z oliwek? Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie jest to nowy produkt, po prostu akronim EVO...
Sposoby wyciskania oliwy z oliwek na przestrzeni wieków.
W starożytności stosowano metodę wykręcania, która nie wymagała żadnych urządzeń ani maszyn. Sposób ten polegał na tym, że do worka wykonanego z mocnego płótna, wrzucało się dojrzałe oliwki, następnie worek był bardzo mocno wykręcany za pomocą drewnianych kijów,...
Oliwa extra vergine to królowa w naszej diecie
W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie zdrową kuchnię bez tłoczonej oliwy z oliwek, którą chętnie dodajemy do różnych sałatek i marynat , najczęściej z chlebem i różnymi przyprawami. Oliwa i oliwki to część naszego kulinarnego dziedzictwa. Starożytni...
Oliwa z oliwek jako kosmetyk: kiedy jej używać?
Oliwa z oliwek to produkt stosowany od czasów starożytnych do pielęgnacji ciała i włosów. Dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i przeciwzapalnym można ją stosować na różne sposoby. Jako naturalny płyn do demakijażu Jest idealna do usuwania ...
Oryginalna włoska oliwa z oliwek tłoczona na zimno produkowana w Corleone na Sycylii. Jak to jest zrobione? Jakie ma właściwości zdrowotne? Dowiedz się więcej o najwyższej jakości oliwie z oliwek, odwiedź naszego bloga!