Oliwa z Corleone Blog

Co warto wiedzieć o oliwie z oliwek?

Dowiedz się więcej o naszej oryginalnej włoskiej oliwie z oliwek. Zobacz jak pozyskujemy oryginalną oliwę z oliwek tłoczoną na zimno na Sycylii. Poznaj zdrowotne właściwości oliwy z pierwszego tłoczenia.
Ekologiczna oliwa z Włoch

Wpisy na blogu:

Czy wiesz jak pachnie oliwa z oliwek?

Czy wiesz jak pachnie oliwa z oliwek?

1. Świeżość: Oliwa extravergine powinna pachnieć świeżością, przypominającą zapach świeżo zebranych zieleni, np. zielonych jabłek, zielonej trawy lub świeżo przetartych ziół.2. Owocowość: W dobrym oliwie extravergine można wyczuć subtelne nuty owocowe, takie jak...

czytaj dalej
Zastosowanie oliwy z oliwek

Zastosowanie oliwy z oliwek

Już od czasów starożytnych oliwa z oliwek stanowiła jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych zarówno w czasie przygotowywania posiłków, w pielęgnacji, jak również jako jedna z substancji leczniczych. Oliwa z oliwek pozwala na szerokie spektrum zastosowań,...

czytaj dalej
Drzewko oliwne i oliwki w literaturze

Drzewko oliwne i oliwki w literaturze

Drzewko oliwne nieodłącznie kojarzy się z kulturą krajów śródziemnomorskich. Jest uważane za święte, będące źródłem błogosławieństwa i symbolem pokoju. Mojżesz powiedział Izraelitom, że Kanaan to „ziemia drzewa oliwek” Pwt 18,8. Drzewo oliwne pojawia się w Biblii...

czytaj dalej
Czym się różni tłoczenie oliwy od ekstrakcji na zimno?

Czym się różni tłoczenie oliwy od ekstrakcji na zimno?

Tradycyjny sposób produkcji oliwy W tradycyjnych sposobach produkcji (nadal bardzo powszechnych) używa się pras i zgniataczy i taki sposób pozyskania oliwy nazywamy tłoczeniem. Masę rozkłada się cienkimi warstwami na tarczach filtracyjnych (z włókien syntetycznych lub...

czytaj dalej
Charakterystyka oliwy extra vergine z pierwszego tłoczenia

Charakterystyka oliwy extra vergine z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Quality Evo Oil (skrót od Extra Virgin Olive Oil) musi charakteryzować się trzema głównymi atrybutami: Owocowy, Amaro (gorzki) i Pikantny. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia jest uzyskiwana z tłoczenia oliwek...

czytaj dalej
Oliwa z oliwek – źródło przeciwutleniaczy

Oliwa z oliwek – źródło przeciwutleniaczy

Czym są przeciwutleniacze? Oliwa z oliwek – źródło przeciwutleniaczy Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to grupa substancji aktywnych, które wykazują właściwości przeciwutleniające, czyli zatrzymują albo spowalniają procesy utleniania. Zwykła oliwa z oliwek jest...

czytaj dalej
Jaka jest różnica między olejem evo a oliwą z oliwek?

Jaka jest różnica między olejem evo a oliwą z oliwek?

Pytanie, które nasi klienci zadają nam bardzo często, brzmi: jaka jest różnica między oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia a oliwą z oliwek? Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie jest to nowy produkt, po prostu akronim EVO...

czytaj dalej
Sposoby wyciskania oliwy z oliwek na przestrzeni wieków.

Sposoby wyciskania oliwy z oliwek na przestrzeni wieków.

W starożytności stosowano metodę wykręcania, która nie wymagała żadnych urządzeń ani maszyn. Sposób ten  polegał na tym, że do worka wykonanego z mocnego płótna, wrzucało się dojrzałe oliwki, następnie worek był bardzo mocno wykręcany za pomocą drewnianych kijów,...

czytaj dalej
Oliwa extra vergine to królowa w naszej diecie

Oliwa extra vergine to królowa w naszej diecie

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie zdrową kuchnię bez tłoczonej  oliwy z oliwek, którą chętnie dodajemy do różnych sałatek i marynat , najczęściej z chlebem i różnymi przyprawami. Oliwa i oliwki to część naszego kulinarnego dziedzictwa. Starożytni...

czytaj dalej
Oliwa z oliwek jako kosmetyk: kiedy jej używać?

Oliwa z oliwek jako kosmetyk: kiedy jej używać?

 Oliwa z oliwek to produkt stosowany od czasów starożytnych do pielęgnacji ciała i włosów.  Dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i przeciwzapalnym można ją stosować na różne sposoby.  Jako naturalny płyn do demakijażu Jest idealna  do usuwania ...

czytaj dalej

Oryginalna włoska oliwa z oliwek tłoczona na zimno produkowana w Corleone na Sycylii. Jak to jest zrobione? Jakie ma właściwości zdrowotne? Dowiedz się więcej o najwyższej jakości oliwie z oliwek, odwiedź naszego bloga!