Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Quality Evo Oil (skrót od Extra Virgin Olive Oil) musi charakteryzować się trzema głównymi atrybutami: Owocowy, Amaro (gorzki) i Pikantny.
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia jest uzyskiwana z tłoczenia oliwek na zimno.. Jego kwasowość wolna (wyrażona w gramach kwasu oleinowego na 100 gramów oleju) nie przekracza 0,8 grama na 100 gramów (0,8%). Ponadto w teście panelowym (badanie organoleptyczne) jest wolna od wad, z pozytywnymi nutami owocowymi.
Owocowy
Oliwa extra vergine z Corleone ma swoją „duszę” , a zatem posiada zapach, smak i barwę . Czyni to naszą oliwę jedynym i najlepszym olejem ze wszystkich pozostałych. Ma wspaniałe właściwości odżywcze , zdrowotne i sensoryczne.
Obecne prawodawstwo w tej sprawie (Rozporządzenie WE nr 640/2008) stanowi, że jeśli oliwa z oliwek nie „smakuje owocowo”, nie może być sprzedawana.
Zatem wszystkie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia powinny mieć lekką nutę owocowości oliwki, która identyfikuje oliwę o zdrowym, świeżym zapachu oliwek, które są przetwarzane, a zatem wyciskane w młynie przy odpowiednim stopniu dojrzałości w odpowiedniej temperaturze, nie przekraczającej 27℃.
Owocowość jest podstawową cechą, którą posiadają tylko oleje wyekstrahowane z oliwek (ponieważ są one otrzymywane tylko i wyłącznie z owoców, z oliwek, poprzez zastosowanie wyłącznie procesów mechanicznych), a nie jak oleje otrzymywane z nasion, które mają być ekstrahowane i jadalne lecz poddawane są przemysłowym procesom rafinacji.
Owocowy to zatem zestaw wrażeń węchowych odczuwanych bezpośrednio i/lub z tyłu nosa, w zależności od odmiany oliwek, a w każdym razie cech oliwy otrzymywanej ze świeżych i zdrowych, zielonych lub dojrzałych owoców.
W zależności od intensywności owocowość może być „zielona” lub „dojrzała”.
Jest „zielona”, gdy doznania węchowe przypominają te z zielonych owoców, właściwości oliwy otrzymywanej z zielonych oliwek, a zatem zbieranej tuż przed lub w trakcie veraison (dojrzewania owocu).
Jest „dojrzały”, gdy z drugiej strony wrażenia węchowe przypominają wrażenia z dojrzałych owoców, charakterystyczne dla oliwy otrzymywanej z bardziej dojrzałych oliwek.
Gorzki
Wysokiej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi mieć posmak goryczy. Nasza oliwa z Corleone taka jest.
Gorzki, to charakterystyczny elementarny smak oliwy otrzymywanej z zielonych lub lekko dojrzałych oliwek i jest bogaty w związki fenolowe.
Gorzka, podobnie jak pikantna, jest atutem oliwy z oliwek, a nie wadą.
Goryczka, podobnie jak pikantna, wynika z obecności drogocennych substancji – przeciwutleniaczy – które chronią olej przed utlenianiem oraz komórki ludzkiego organizmu, wywołując szereg korzystnych skutków dla zdrowia
Pikantny
Wysokiej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być pikantna.
Pikantne jest to ostre wrażenia dotykowe charakterystyczne dla olejów wytwarzanych na początku zbiorów, głównie z oliwek zielonych lub lekko dojrzałych, a w każdym razie bogatych w związki fenolowe, które można wyczuć szczególnie w gardle.
Im zdrowsze oliwki, tym bogatsze w polifenole: polifenole odpowiadają za pikantne uczucie w gardle.
Dzięki temu pikantność jest wprost proporcjonalna do zawartości polifenoli (naturalnych przeciwutleniaczy zawartych w oleju).
Im ostrzejszy olej, tym lepszy dla naszego zdrowia.