Czym są przeciwutleniacze?
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to grupa substancji aktywnych, które wykazują właściwości przeciwutleniające, czyli zatrzymują albo spowalniają procesy utleniania.
Zwykła oliwa z oliwek jest rafinowana i pozbawiona ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Natomiast naturalny proces ekstrakcji stosowany do produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia, że zachowuje ona wszystkie składniki odżywcze i przeciwutleniacze z owoców oliwek.
Oliwa z oliwek zawiera ponad 30 różnego rodzaju związków fenolowych, które są silnymi przeciwutleniaczami, pomagającymi chronić organizm przed wolnymi rodnikami . Wolne rodniki to cząsteczki, które powodują uszkodzenie komórek i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób i przyśpieszają proces starzenia się organizmu
Skład tłuszczu oliwy z oliwek extra vergine jest również ważnym czynnikiem wpływającym na jej zdrowotność. Składa się głównie z jednonienasyconych tłuszczów, zdrowego dla serca tłuszczu, który jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Około 14 proc. to tłuszcze nasycone a 11 proc. to tłuszcze wielonienasycone, takie jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega -3.
Właściwości lecznicze oliwy z oliwek:
- wspomaga działanie serca
- korzystnie wpływa na naczynia krwionośne
- reguluje poziom ciśnienia krwi
- obniża poziom „złego” cholesterolu – LDL
- obniża niebezpieczeństwo wystąpienia udarów
- zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
- pomaga w walce z chorobą Alzheimera
- ma działanie przeciwzapalne
- wykazuje właściwości antynowotworowe
Jednak głównym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek jest tłuszcz jednonienasycony zwany kwasem oleinowym, który stanowi 73 proc. całkowitej zawartości oleju.
Badania sugerują, że kwas oleinowy zmniejsza stan zapalny, a nawet może mieć korzystny wpływ na geny związane z powstawaniem nowotworów.