Oliwa z oliwek – źródło przeciwutleniaczy

28 lip 2021 | Blog, Źródło przeciwutleniaczy

Czym są przeciwutleniacze?

Oliwa z oliwek – źródło przeciwutleniaczy
Oliwa z oliwek – źródło przeciwutleniaczy

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to grupa substancji aktywnych, które wykazują właściwości przeciwutleniające, czyli zatrzymują albo spowalniają procesy utleniania.

Zwykła oliwa z oliwek jest rafinowana i pozbawiona ważnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Natomiast naturalny proces ekstrakcji stosowany do produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia, że ​​zachowuje ona wszystkie składniki odżywcze i przeciwutleniacze z owoców oliwek.

Oliwa z oliwek zawiera ponad 30 różnego rodzaju związków fenolowych, które są silnymi przeciwutleniaczami, pomagającymi chronić organizm przed wolnymi rodnikami . Wolne rodniki to cząsteczki, które powodują uszkodzenie komórek i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób i przyśpieszają proces starzenia się organizmu

Skład tłuszczu oliwy z oliwek extra vergine jest również ważnym czynnikiem wpływającym na jej zdrowotność. Składa się głównie z jednonienasyconych tłuszczów, zdrowego dla serca tłuszczu, który jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Około 14 proc. to tłuszcze nasycone a 11 proc. to tłuszcze wielonienasycone, takie jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega -3.

Właściwości lecznicze oliwy z oliwek:

  • wspomaga działanie serca
  • korzystnie wpływa na naczynia krwionośne
  • reguluje poziom ciśnienia krwi
  • obniża poziom „złego” cholesterolu – LDL
  • obniża niebezpieczeństwo wystąpienia udarów
  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
  • pomaga w walce z chorobą Alzheimera
  • ma działanie przeciwzapalne
  • wykazuje właściwości antynowotworowe

Jednak głównym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek jest tłuszcz jednonienasycony zwany kwasem oleinowym, który stanowi 73 proc. całkowitej zawartości oleju.

Badania sugerują, że kwas oleinowy zmniejsza stan zapalny, a nawet może mieć korzystny wpływ na geny związane z powstawaniem nowotworów.

Zobacz również:

Czy wiesz jak pachnie oliwa z oliwek?

1. Świeżość: Oliwa extravergine powinna pachnieć świeżością, przypominającą zapach świeżo zebranych zieleni, np. zielonych jabłek, zielonej trawy lub świeżo...

Zastosowanie oliwy z oliwek

Już od czasów starożytnych oliwa z oliwek stanowiła jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych zarówno w czasie przygotowywania posiłków, w pielęgnacji,...

Drzewko oliwne i oliwki w literaturze

Drzewko oliwne nieodłącznie kojarzy się z kulturą krajów śródziemnomorskich. Jest uważane za święte, będące źródłem błogosławieństwa i symbolem pokoju....