Oliwa extra vergine to królowa w naszej diecie

10 paź 2020 | Oliwa w kuchni

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie zdrową kuchnię bez tłoczonej  oliwy z oliwek, którą chętnie dodajemy do różnych sałatek i marynat , najczęściej z chlebem i różnymi przyprawami. Oliwa i oliwki to część naszego kulinarnego dziedzictwa. Starożytni nazywali oliwę z oliwek „złotym płynem” i nie bez powodu. Bowiem przez setki lat dbała  o ich zdrowie, kondycję i urodę. Oliwa z oliwek w obecnych czasach nabiera „dużej popularności”. Sięgają po nią kucharze, kosmetyczki, polecają lekarze i dietetycy! 

Oliwa z oliwek w diecie
Oliwa z oliwek w diecie

Co na to dietetyk?

W kilku zdaniach o zaletach oliwy z oliwek mówi dietyk Agnieszka Kościowska (Poradnia Dietetyczna Vitalinia, dietetykdlaciebie.pl):

„Oliwa z oliwek króluje na naszych stołach nie bez powodu, to luksusowy eliksir dla każdego. Bogata w związki mineralne (fosfor, potas i żelazo), w witaminy (C i E, z grupy B, prowitaminę A) oraz w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Pomaga w leczeniu cukrzycy, wspomaga i chroni nasz układ krwionośny i trawienny, zwiększa przyswajalność witamin, opóźnia proces starzenia komórek. Jest kaloryczna, ale nie tuczy, bo tonizuje metabolizm i pomaga regulować gospodarkę hormonalną.

Świetnym dodatkiem do potraw są także oliwki
Oliwa z oliwek zalety w diecie

Najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym jest niefiltrowana oliwa z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia). Ma zielonkawo-żółty kolor i jest naturalnie mętna. Stosujemy ją tylko na zimno, np. do sałatek. Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżki stołowe dziennie. Oliwa z drugiego tłoczenia jest bardziej zielona i ma wyrazistszy smak. Ta z kolei jest idealna do krótkiego smażenia oraz gotowania.

Świetnym dodatkiem do potraw są także oliwki, które podnoszą walory smakowe i odżywcze dań. Oprócz witamin i minerałów obfitują w błonnik, są lekkostrawne i hamują apetyt na słodycze. Zielone są łagodniejsze w smaku, czarne – gorzkie. Cała różnica pomiędzy oliwkami zależy tylko i wyłącznie od stopnia ich dojrzałości, czyli od tego, kiedy zostały zebrane. Wybór to już indywidualna sprawa każdego z nas, bo nie ma między nimi istotnych odżywczych wartości.”

Oliwa z oliwek jest podstawowym składnikiem dwóch sosów, które uwielbiamy  – majonezu i winegret.

Oto prosty przepis na winegret.

Polecam tę lżejszą wersję sosu winegret, który jest niezastąpionym dodatkiem do różnych sałatek. 

Składniki: 
125 ml oliwy extra vergine, 3 łyżki stołowe białego octu winnego lub soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy dijon, ½ łyżeczki cukru, sól i pieprz.

prosty przepis na winegret
Sos winegret

Przygotowanie: 
Składniki miksujemy blenderem na niskich  obrotach. Możemy posłużyć się zwykłym słoiczkiem, którego ścianki pasują do rozmiarów blendera. Możemy użyć bezpośrednio słoiczka, w którym zmieszamy wszystkie składniki, wystarczy przelać składniki do słoika, zakręcić i mocno potrząsać, aż sos stanie się jednorodny. Wariacji na temat winegretu jest nieskończenie wiele. Ocet winny można zastąpić włoskim octem balsamico lub czerwonym octem winnym. Można zrezygnować z cukru albo musztardy. Można za to dodawać – posiekany czosnek, posiekane zioła (szczypiorek, natka pietruszki, mięta), pokruszone orzechy włoskie, rozgniecione maliny.

Smacznego!

Zobacz również:

Czy wiesz jak pachnie oliwa z oliwek?

1. Świeżość: Oliwa extravergine powinna pachnieć świeżością, przypominającą zapach świeżo zebranych zieleni, np. zielonych jabłek, zielonej trawy lub świeżo...

Zastosowanie oliwy z oliwek

Już od czasów starożytnych oliwa z oliwek stanowiła jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych zarówno w czasie przygotowywania posiłków, w pielęgnacji,...

Drzewko oliwne i oliwki w literaturze

Drzewko oliwne nieodłącznie kojarzy się z kulturą krajów śródziemnomorskich. Jest uważane za święte, będące źródłem błogosławieństwa i symbolem pokoju....