Pytanie, które nasi klienci zadają nam bardzo często, brzmi: jaka jest różnica między oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia a oliwą z oliwek? Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie jest to nowy produkt, po prostu akronim EVO (wprowadzony przez agronoma Epifani) oznacza oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ale jaka jest różnica między oliwą z oliwek a oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia? Odpowiedź jest prosta: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to oliwa pozyskiwana wyłącznie w procesach mechanicznych, które pozwalają zachować wszystkie właściwości owoców oliwki. Oliwa z oliwek (należy uważać, aby nie pisać oliwy z oliwek) jest otrzymywana z mieszanki rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Aby lepiej odpowiedzieć na to pytanie, postaramy się bardziej szczegółowo wyjaśnić, jak klasyfikowane są oleje i według jakich cech.
Olej z wytłoczyn
Wytłoki to pasta, która pozostaje po pierwszym wyciskaniu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia . Jednak ten materiał odpadowy jest nadal bogaty w olej, który można wyekstrahować przez obróbkę rozpuszczalnikami lub w procesach fizycznych. Rezultatem jest surowy olej z wytłoków, który musi zostać poddany dalszej rafinacji, aby stał się jadalny. Oliwa uzyskana z rafinacji surowej oliwy z wytłoczyn z oliwek ma kwasowość wyrażoną jako kwas oleinowy nieprzekraczającą 0,30 g na 100 g. Poprzez mieszanie rafinowanej oliwy z wytłoczyn oliwą z pierwszego tłoczenia lub oliwą z pierwszego tłoczenia ekstra uzyskuje się oliwę z wytłoczyn z oliwek o kwasowości wyrażonej w kwasie oleinowym nieprzekraczającej 1 g na 100 g. Olej z wytłoczyn można znaleźć w supermarkecie po znacznie niższej cenie niż oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Jest to olej stosowany głównie w przemyśle, kosmetyce oraz do produkcji biomasy i biopaliw w energetyce.